30 Nisan 2012 Pazartesi

BDE ÖRNEKLERİ

BDE  YAZILIM ÖRNEKLERİ VE DEĞERLENDİRMELERİ
PROBLEM ÇÖZME  PROGRAMI
1.Sınıf öğrencilerine Türkçe dersi yazım kuralları ve noktalama işaretleri ile ilgili ölçme yapılmıştır.
Hedefe uygunluk: Hedef, yazım kuralları ve noktalama işaretleri  ilgili bilgi kazandırmaktır.Hedefe uygun sorular sorulmuştur.
Kullanıcıya uygunluk:1. Sınıf öğrencileri için hazırlanmış bir yazılımdır fakat biraz daha büyük yaş gruplarına hitap ettiği için 1. Sınıflara uygun yazılım değildir.
İçerik: Dil 1. Sınıf öğrencileri için etkin kullanılmıştır. Görsel olarak zengin bir ortam oluşmamıştır. Dil bilgisi kurallarına uyulmuştur. Konuyla ilgili sorulacak soruların dışına çıkılmamıştır.10 soruya 10 dakika verilmiştir. Sonucunda kaç puan aldığı belirtilmektedir.
Motivasyon: Öğrenciyi motive edecek bir ortam oluşturulmamıştır.1. sınıf öğrencileri için görsel öğeler daha zengin olmalıydı.
Etkileşim: Yazılımda öğrencinin etkili bir şekilde programa müdahale hakkı yoktur. Çeşitli etkileşimler bulunmuyor. Yani ses, görüntü araçları kullanılmamıştır.
Geri bildirim:Doğru cevaplanan testler yeşil renkte, yanlış testler kırmızı, boş bırakılanlar ise sarı renk ile gösterilmektedir. Her bir testin öğrencinin cevabı ve o sorunun doğru cevabı gösterilmektedir.Doğru ve yanlışlar tek tek kontrol edilerek  testin öğrenciye daha faydalı olmasını sağlanmaktadır.
Kontrol:Herhangi bir yönlendirme bulunmamaktadır. Cevap anahtarı hangi soruların yanlış olduğunu göstermemektedir sadece kaç doğru kaç yanlış olduğu verilmiştir.Sorular alt alta bir sayfada bulunmaktadır. Yönlendirme işaretleri yoktur.
Değerlendirme: yazılım 1. Sınıf öğrencilerin seviyesine uygun değildir. Görsel olarak yetersizdir. Ses efekti kullanılmamıştır.Dil bakımından 1. Sınıf öğrencileri için ağırdır.Öğrenciyi motive etmemektedir. Geri bildirimi yazılıma uygundur.
EĞİTSEL OYUN POGRAMI
İlkokul öğrencilerine kelimeleri birleştirerek anlamlı söz öbekleri  oluşturmaları istenmiştir.
Hedefe uygunluk:  Hedef öğrencilere kelimeleri birleştirerek anlamlı söz grupları elde etmeyi sağlamaktır.
Kullanıcıya uygunluk : ilkokul yaş grubu için uygun bir yazılımdır.
İçerik: Türkçe yazım kurallarına uyulmuştur. Dil kullanıcıya uygundur. Verilmesi istenen bilgiler hedef kazanımlara uygundur. Öğrenci fare ile sol taraftaki kelimeleri sağ taraftaki kelimelerle birleştirerek anlamlı kelimeler bütünü oluşturmaktadır.
Motivasyon:  Şekiller,  renkler  ve yazılımda küçük bir çocuğun bulunması öğrencinin motivasyonunu artırıcı yöndedir.
Etkileşim:Ses ve görüntü  itibariyle çeşitli etkileşimler sağlanmıştır. Fakat kullanıcı oyuna müdahale edememektedir.
Geri bildirim: Öğrenci soruyu doğru ya da yanlış cevapladığında  geriye; soru doğru ise “tebrikler” yanlış ise “ olmadı” diye dönüt vermektedir.
Kontrol: Yönlendirme bulunmamaktadır. Uygulamayı durdurucu ilerletici ileri veya geri tuşları bulunmamaktadır. Kontrol öğrencide değildir. Oyunu istediği zaman kapatıp açabilir. Fakat yönlendirmeler bulunmadığı için kullanıcı istediği zaman istediği soruya geçememektedir.
Değerlendirme:  Yazılım  ilkokul  öğrencilerinin yaş seviyesine uygundur.  Öğrenci bu yazılımla söz öbekleri gruplarını oluşturmayı kavrayabilir. Öğrencide merak uyandırabilir. Görsel ve işitsel  öğelerle uygulama desteklenmiştir.
BENZEŞİM –SİMÜLASYON PROGRAMI
Öğrencilere deprem anında yapılması gerekenleri  simülasyon örneğiyle göstermektedir.
Hedefe uygunluk:Deprem anında yapılması gereken doğruları öğretmek amaçlı hazırlanmış.
Kullanıcıya uygunluk: İlköğretim düzeyindeki öğrenciler için uygun bir yazılımdır.
İçerik: Yazılımı Türkçe olmaması dezavantajdır. Deprem konusunun dışına çıkan herhangi bir öğe yoktur. Görsel açıdan zengindir.
Motivasyon:  Öğrenciyi görsellik itibariyle motive eden yazılımdır. Depremi öğrencilere görsellikler sunarak  anlattığı için merak duygusu uyandırır.
Etkileşim: Öğrenci programa kendisi  müdahale etmektedir. Deprem sırasında yapılması gerekenleri kendisi fareyi uygun yerlere götürerek müdahale etmektedir. Herhangi bir deprem sırasında simülasyonda gördüğü unsurları gerçek bir deprem anında uygulayabilmesi transferi güçlendirmiştir.
Geri bildirim:Sınıfta oturan talihsiz çocuğu deprem sırasında dışarıya çıkarmayı hedeflediği için çıkarılamadığı takdirde öğrenci depremde göçük altında  kalmaktadır.
Kontrol:  Kullanıcı yazılımı dilediği gibi fareyle yürütebilir.İsterse öğrenciyi okuldan çıkartır isterse çıkartmaz. Öğrenci deprem sırasında yapılması gerekenlerin kontrolüne sahiptir. Yönlendirme bulunmamaktadır. Yönlendirme bulunmaması ve yazılımın Türkçe olmaması simülasyondaki öğrencinin okul içinden çıkarılmasını zorlaştırmaktadır.
Değerlendirme:Öğrenciye okulda deprem sırasında ne yapılması gerektiğini  deprem anı yaşatılır gibi anlatılmak istenen hedefe uygun bir yazılımdır. Görüntüsü ile öğrencinin ilgisini çekmektedir. Uygulamada gerçek bir sınıf ortamının verilmesi öğrencinin sınıfta, okulda deprem sırasında neler yapılması gerektiğini  akılda daha çok kalıcı öğelerle ifade edilmiştir. Deprem öğrencinin ilgi odağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder